2.12.15

JIT 2015 - Sopimusehdoista poikkeaminen

JIT 2015 yleisissä ehdoissa todetaan, että JIT sopimustekstiä ei saa muuttaa. Muutoksia ei siis saa tehdä suoraan tekstiin, vaan muutokset on tehtävä erillisellä sopimuksella. Tähän lienee syynä se, että JIT ehdoista ei haluta leviävän ympäri maailmaa useita eri versioita. Tarkoituksena on pitää sopimuskokonaisuus yksinkertaisena ja mahdollisimman luotettavana.

Kun itse laadin sopimusta, pyrin ajattelemaan mahdollisimman pitkälle seuraavaa lukijaa, joka ei ole osallistunut neuvotteluihin eikä edes tunne minua tai muitakaan osapuolia. Sopimusta tulisi kohdella siten, että sen pitäisi pystyä lukemaan ilman suurempia selityksiä ja sisältö pitäisi pääpiirteittäin pystyä ymmärtämään yhteneväisesti. Tämä on tietenkin käytännössä täysin mahdotonta, mutta hyvä tavoite.

Siksi teen sopimuksia laatiessani aina niin, että pyrin tekemään muutokset sopimuksiin itse sopimustekstiin. Tällöin sopimus pysyy kaikkein parhaiten luettavassa muodossa, ja väärinymmärrysten mahdollisuus on aika pieni.

Silti ymmärrän hyvin, miksi JIT 2015 ehdoista tulee poiketa nimenomaisesti erikseen tehtävällä asiakirjalla, jossa on mainittu erikseen sopimuskohdat joista poiketaan. Tällöin voi varmistua siitä, että JIT ehdot ovat muuttumattomat ja ainoat poikkeukset ovat näkyvissä. Tämä saattaa myös helpottaa myös sellaisten hankkijoiden työtä, jotka työskentelevät erittäin paljon JIT ehtojen parissa ja tuntevat sopimuksen perinpohjaisesti. Itse en kuulu tähän väkeen ja minun on pakko lukea sopimusehdot joka kerta erikseen läpi.

Olen nähnyt monenlaista käytäntöä sopimuksista poikkeamisessa. Omalta osaltani parhaat käytännöt ovat seuraavat:

  • Tehdään erillinen poikkeamissopimus, eli asiakirja, johon poikettavat kohdat kirjoitetaan, tämä asiakirja voi sisältää muitakin ehtoja (esim kuvauksen palvelusta jne)
  • Sopimuksessa nimenomaisesti todetaan, että poikettavaa asiakirjaa sovelletaan asiakirjassa mainituin poikkeuksin
  • Soveltamisjärjetys tehdään selväksi: poikkeamisasiakirja on ensisijainen suhteessa yleisiin ehtoihin.
  • Poikettava kappale tai sopimuskohta kirjoitetaan kokonaan uusiksi poikkeamisasiakirjaan:
    • JYSE 2015 Yleisten ehtojen kohdan 9 alakohta (1) korvataan seuraavalla:
      • (1) Kaikki toimituksen muutokset ja niiden vaikutukset toimitusaikatauluun tai hintaan on sovittava kirjallisesti kolmen päivän kuluessa muutoksesta ja yhteisesti sovittua menettelyä käyttäen. 
  • Mikäli jotain sopimuskohtaa ei sovelleta tai ei käytetä, todetaan "Yleisten ehtojen kohtaa 9 ei sovelleta."
  • Sopimuskohdan tekstin poistaminen, vaikka yhden sanankin poistaminen, tehdään samalla tavalla kuin yllä sopimuskohdan muuttaminen, eli kirjoitetaan koko kappale uusiksi.
  • Mikäli myöhemmin tehdään muutoksia sopimusmuutoksiin, kaikki muutokset listataan yhteen asiakirjaan.
rkeintä on luettavuus eli sopimuksen on oltava riittävän selkeä eikä saa jäädä epäselvyyttä siitä, mitä kohtaa on muutettu. Ja kaikesta huolimatta, on tärkeää että koko sopimus luetaan eikä vain muutoksia (paitsi jos olet se super JIT-osaaja, toisin kuin minä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti